Tuesday, 14 February 2012

Kisah Penghijrahan Aku

Assalamualaikum.

Peringatan : Kepada sesiapa yang membaca artikel ini , anda tidak salah fhm dgn saya .
Ini kisah lama saya.
Saya suda berubah skrg.

Yang baik dijadikan TELADAN , yang buruk dijadikan SEMPADAN


Sewaktu aku menulis nie , aku berasa sedih bila t'kenangkan zaman aku masih jauh dr sinar Islam .

Aku bkn seorang yg alim , pandai dr sume segi trutamanya dlm bab agama .
Aku mseh mencari dan mencari .

Kisahnya bermula semasa aku berada di SMK Abdul Rahman Talib pada tahun 2008.
Aku berada di tingkatan 2 ketika itu .



Aku nk mengaku , yg aku xpnah solat fardhu 5 wktu dgn jayanya smpailah aku msuk Tingkatan 2 .
Hinanya aku !!
Aku malu dgn Allah S.W.T .
Al-Quran pun aku jarang2 bace dluw .
Masya Allah !

Aku ingt agy pristiwe itu .
Nmun , aku b'syukur pd Allah S.W.T krne bkakkan aty aku dlm usia yg msih mentah .
Alhamdulillah :)

Aku seorang pelajar yg lemah dlm subjek Sains .
Wktu tu klu x silap aku , ade test .
Subjek Sains msuk 2 bab je .
Bab 1 & Bab 2 Form 2 .
Senses & Nutrition
Nmun aku brse amt sukar utk menghafalnya .
Aku hairan mse tu .
Ary peperiksaan bg subjek Sains pun tlah tibe .
Aku jwb cincai2 je sbb susa nk hfal .
Huhu~
Byk yg x ingt .

sminggu kmudian , kputusan bg krts sbjek Sains kuar .
Aku dapat gred G @ FAIL dlm B.Inggerisnye !!!
Aku t'kjut & t'sntap .
Aku xpnah gagal slame nie wlu krts soalan susa.

Pd suatu ary , GPK HEM kmpulkan murid2 yg dpt gagal dlm peperiksaan b'kmpul..
Aku nervOus !
Da kne ceramah FREEEE~
Mse tu la , aku t'pkir akan dosa2 silam aku..
Tak solat penuh & tak mengaji..

Start mse tu la , aku mula start solat pnuh & beristiqamah smpai skrg .
Alhamdulillah =D

Klu bab menutup aurat lak , mse pom 1 pun aku half-time je mse tu.
Truknye aku .
Time kt skola & pegi bdr pkai tdung , but nape time kuar umah wlupun dpan umah x pkai?
Ble aku pk2 , aku salah jgak.
X'(
Malu btul pd Allah S.W.T


Sjak aku t'dtik cm tu dlm aty , aku insaf .
Aku da mula pkai tdung bile aku nk kuar pegi mne2 even pegi sidai kain .
Aku jnis dr dlu mmg pkai tdung tutup dada .
Tp aku ase mseh x smpurna .

Wktu di prtghan Ting 2 , aku mula pkai HANDSOCKS .
Nk elak dr aurat lengan t'dedah even pkai bju lengan pjg .
Alhamdulillah  ,aku mseh beristiqamah dlm mengamalkan pemakaian t'sbut .

( This is NOT my feet )
Pd thun 2010 , aku mula memakai sarung kaki .
Mse awl2 susa gak .
Sbb x biase .
Pastu ngan keadaan sekeliling .
Kwn2 aku x pkai pun ?
Em , tp aku tau , aku x hairan jd buah mlut mnusia aslkan aku x abaikan suruhan Allah .
Alhamdulillah , smpai skrg aku still beristiqamah mengamalkannye .

Pd awl thun 2012 , aku berhasrat nak pkai tdung labuh .
Aku prnah ditegur oleh seorang dak laki yg sbaye ngan aku , die kate yg tdung aku pkai skrg x ckup lbuh .
Aku trime tanpa mengkritik :)
Nmun , aku b'syukur & berterima kasih pd Allah sbb bg tguran mlalui dye .
Alhamdulillah

Ade jgak rakanku b'kata swktu zman persekolahan di Ting 5 , " Eyh Amirah , kau tak nk belaja pkai shawl & pashmina ke?" . Dalam aku t'dtik , " Aku tgk tdung tu x mnutup aurat spnuhnya ."
Aku bimbang klu b'gaya tp x mnutup aurat dgn smpurna .
Ia leh mendatangkan dosa pd sape2 yg melihat.

Ble t'pk blek , xpe la.
Biar je aku pkai cm nie .
Aku agy selesa .
Alhamdulillah .

Aku b'harap satu ari nnty aku akan berpurdah & berjubah pula !
Amin :D

Ya Allah , terima kasih kerana sudi membuka hatiku yang keras bak batu ini . Hamba sangat bersyukur .
Alhamdulillah

2 comments:

Aishah Indra said...

alhadulillah smoga ALLAH mmprmudahkan sgalnye utk awk . Sy hrp sy bolehh berubh dn istiqamah sperti awk . Doakn sy ehh .

Nur Amirah Syahirah said...

Insya Allah Aishah Indra..
Amin ya rabbal alamin~
:D